Economisch Huis Oostende opent Shoponthaal

Retail Shopping

De kogel is door de kerk. Het nieuwe pand in het Shopping Feest- en Cultuurpaleis wordt een shoponthaal. De afgelopen weken konden mensen aan de hand van schilderijen raden welke functionaliteiten het zou hebben. Nu is dit dus bekend, het shoponthaal staat vanaf 3 juli met al zijn functies open voor de Oostendse shoppers en ondernemers. Een shop-wat?


Een shop-wat?

Deze zomer zullen zowel ondernemers als shoppers terecht kunnen in het shoponthaal. Maar wat is dat nu juist?

Schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn: “Het is een plek om shoppen voor iedereen te faciliteren. Het zorgt voor een alternatieve invulling van een leegstaand pand en extra beleving in de binnenstad. Zo bedienen we zowel consument als ondernemer, wat goed is voor de economie. Het pand beschikt bijvoorbeeld over een sanitair met verzorgingstafel en tillift, een plek om te werken, een plaats waar ouders even kunnen verpozen met (kleine) kinderen, lockers, gsm-laadstation, een uitleenbalie voor rolwagens, enz.”

 

Naast digitale schermen met informatie rond shopping, kan je er ook terecht bij een fysieke balie. Meer info over shoppingevenementen? De weg naar je favoriete winkel? Bij de balie van het shoponthaal kan je terecht met al je vragen. Het shoponthaal is er ook voor de lokale handelaars. Zo wordt het een contact- en ophaalpunt voor de handelaars uit het centrum. Ze kunnen er terecht om zaken op te halen in verband met georganiseerde acties. Daarnaast kunnen ze er ook pakjes achterlaten voor klanten die deze buiten de reguliere openingsuren kunnen ophalen.

“Dit onthaal is een meerwaarde voor de handelaars uit het centrum van Oostende. Ze kunnen er al snel eens binnenspringen om iets af te zetten, op te halen of zich te informeren”, zegt Luc Mangodt, voorzitter vzw centrummanagement.

Er werd een aparte ingang voorzien, toegankelijk via een persoonlijke code. Sleuren met inkopen is dus niet meer nodig, waardevolle spullen kan je in de lockers opbergen. Bijkomend is er ook een BPost afhaalpunt voorzien waar consumenten pakjes uit de lockers kunnen komen ophalen.


Het pand

Het Economisch Huis Oostende startte in april 2023 met de bouw van dit faciliteitenpand in het centrum van Oostende (Shopping Feest- en Cultuurpaleis) dat het shoppinggebeuren voor ondernemer en bezoeker aangenamer zal maken.

“Dit project wordt opgezet ter ondersteuning van ondernemend Oostende en zet in op het shopping- en belevingsverhaal in de Stad aan Zee. We hopen op deze manier shoppen in het centrum van Oostende nog makkelijker en aangenamer te maken”, zegt Filip Roelandt, directeur van het Economisch Huis Oostende.

Het ontwerp van het pand en de inrichting ervan is door BLCN Design gebeurd: “Bij BLCN Design primeert beleving in elk project. We zijn dan ook trots dat we voor Oostende het nieuwe shoponthaal mochten ontwerpen. We zijn voluit voor de beste klantervaring voor locals én nieuwe bezoekers gegaan. We werken hiervoor nauw samen met aannemer Nick Devinck die de opdracht binnenhaalde”, voegt Bart Balcaen eraan toe.

Na de opstartfase in juli is er ook de mogelijkheid om later in een aparte daarvoor voorziene ruimte workshops voor bijvoorbeeld ondernemers of de kleinste shoppertjes te organiseren.

Binnen het pand is er een changing place aanwezig. Deze verzorgingsruimte bestaat uit een breed scala aan voorzieningen die speciaal zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van mensen met een beperking. De ruimte is uitgerust met een verstelbaar hoog-laag bed, een tilliftsysteem, een aangepaste wastafel en toilet, en voldoende manoeuvreerruimte voor rolstoelgebruikers en hun begeleiders. Bovendien is de locatie strategisch gekozen, waardoor de Changing Place gemakkelijk toegankelijk is voor zowel inwoners als bezoekers van onze stad.

 

“Iedereen gaat graag eens de deur uit, inclusief mensen met een beperking. De changing place biedt een comfortabele en toegankelijke ruimte waar mensen met een beperking zich volledig kunnen verzorgen en hun dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren, zonder afhankelijk te zijn van anderen. Door te kiezen voor een centrale locatie, midden in het centrum van onze stad-aan-zee verlagen we de drempel om deel te nemen aan het sociale leven”, zegt schepen Hina Bhatti bevoegd voor toegankelijkheid. “Met dit initiatief verwezenlijken we een belangrijk punt uit ons bestuursakkoord ‘Allemaal Oostendenaar’ en zetten we opnieuw een belangrijke stap voorwaarts in ons streven naar een inclusief en toegankelijk Oostende.”

Ook de jongste shoppertjes onder ons worden niet vergeten! Binnen het shoponthaal is er een kinderspeelhoekje waar kindvriendelijke stadsfiguurtje James zorgt voor entertainment. Moeders krijgen de mogelijkheid om zich in een rustige borstvoedingsruimte te installeren en zo de honger van baby’s te stillen. Ook buggy’s en rolstoelen kunnen ontleend worden bij het shoponthaal om het shoppen in de Stad aan Zee toegankelijker te maken.


Praktische informatie

  • Locatie: Shopping Feest- en Cultuurpaleis (ingang: Wittenonnenstraat 13B)
  • Het shoponthaal is elke dag open van 10u tot 12.30u en van 13.30u tot 18.00u.
  • Lockers: open van 7u00 - 22u00 (opgelet: na 22u00 zullen de lockers niet meer toegankelijk zijn omdat het winkelcentrum de deuren sluit. Indien u iets in de lockers heeft opgeborgen, zal dit veilig bewaard blijven en kunt u dit de dag nadien ophalen).


Nog vragen, opmerkingen of suggesties?

Contacteer ons via info@economischhuis.be, 059 24 23 00 of maak een afspraak.


Maak een afspraak