Voortaan kan Vistrap rechtstreeks aan horeca leveren

Horeca Ondernemen

Deze week werd door minister van Zelfstandigen David Clarinval een Koninklijk Besluit goedgekeurd dat de rechtstreekse levering van producten aan de eindverbruiker of plaatselijke detailhandel versoepelt. Dit KB betekent een grote stap voorwaarts voor Oostende en de Vistrap in het bijzonder, die nu rechtstreeks kan leveren aan de lokale horeca. Vanuit Stad Oostende was er hard aangedrongen op een versoepeling van de wetgeving, als boost voor onze vissers en horeca en om de korte keten te versterken.


Begin februari 2023 nodigde Stad Oostende minister van Zelfstandigen David Clarinval uit aan de Vistrap. Burgemeester Bart Tommelein, schepen van Economie Charlotte Verkeyn, directeur van Toerisme Oostende Peter Craeymeersch en directeur van het Economisch Huis Oostende Filip Roelandts overlegden er ter plaatse met de minister. Tijdens dit overleg stond onze Noordzeevis centraal en werd de problematiek geschetst dat de lokale horeca de vers gevangen producten uit de Noordzee niet rechtmatig kon aankopen bij de Vistrap. Tijdens zijn bezoek gaf de minister aan dat hij de wetgeving zou bekijken en werk zou maken van deze specifieke Oostendse situatie.

Versoepeling van de regels

Deze week keurde de minister een nieuw Koninklijk Besluit goed met een versoepeling van de regels rond de rechtstreekse levering van levensmiddelen van dierlijke oorsprong aan de eindverbruiker en/of lokale handel. Het laat nu de directe verkoop van visserij- en wildproducten toe én breidt ook de mogelijkheden uit voor de rechtstreekse levering van vlees van pluimvee en haasachtigen aan lokale detailhandelaren. Deze producten, die door de producent zijn gevangen en geslacht, kunnen nu rechtstreeks worden verkocht, wat de lokale voedselketen versterkt en de afstand tussen producent en consument verkleint.

David Clarinval, Minister van Zelfstandigen: "Deze maatregelen zijn belangrijk om de lokale economie een boost te geven, duurzame en lokale productie aan te moedigen en het vertrouwen van de consument in de kwaliteit van de Belgische levensmiddelen te versterken."

Band versterken tussen vissers en horeca

Door lokale restaurants in staat te stellen om gemakkelijker en directer producten van lokale producenten te betrekken, wordt niet alleen de kwaliteit van de gerechten in restaurants verhoogd, maar wordt ook de band tussen de horeca en de lokale visserij versterkt. Bovendien zal de uitbreiding van de mogelijkheden voor de directe levering van vlees van pluimvee en lagomorfen aan lokale detailhandelaren de diversiteit en versheid van producten in de winkels van Oostende vergroten.

Bart Tommelein, Burgemeester: "Deze nieuwe regels hebben een positieve impact op de korte keten en dat is goed voor de handelaars én de consumenten. Aangezien het nu mogelijk is om producten zoals onze lekkere garnalen rechtstreeks van de producent aan te kopen, zal je al het lekkers uit onze Noordzee nog meer kunnen proeven in de Oostendse horeca."

Charlotte Verkeyn, Schepen van Ondernemen: "Dit is een enorme stap voorwaarts voor zowel onze Vistrap, de lokale producenten als voor de Oostendse horeca. De lokale horeca kan vanaf nu hun vis rechtstreeks aan de Vistrap kopen, wat tot voor kort nog niet rechtmatig was. Het vereenvoudigt de directe verkoop aanzienlijk en biedt nieuwe mogelijkheden voor de lokale ondernemers."

Het Koninklijk Besluit voorziet ook een uitbreiding van de plaatsen waar officiële controles op visserijproducten uit zee kunnen gebeuren, waardoor meer flexibiliteit wordt geboden aan de operatoren en aan de bevoegde autoriteiten.

Tom Vanhaecke van restaurant Le Bassin: "Deze aanpassing is echt goed nieuws! Voor de vissers, voor ons als horeca én voor al onze klanten. Onze ingrediënten kunnen niet verser zijn dan als ze direct van onze eigen Vistrap komen. Zo garanderen we samen met de vissers de kwaliteit en de versheid van wat we serveren."

Visser Lorenzo Desmit: "We zijn op de Vistrap enorm tevreden met deze aanpassing. Dat we onze vangst nu rechtstreeks mogen leveren aan de horeca en zij dus de meest verse, kwalitatieve vis kunnen serveren, valt mooi in het korte-ketenverhaal en komt de samenwerking tussen de visserij en de horeca alleen maar ten goede." 

Nog vragen, opmerkingen of suggesties?

Contacteer ons via info@economischhuis.be, 059 24 23 00 of maak een afspraak.


Maak een afspraak