Hoe begin ik eraan?


Als je een eigen zaak wilt starten, dan is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Je houdt best rekening met onderstaande zaken.


Is ondernemen iets voor jou?

Droom je van je eigen zaak, maar weet je niet goed waar te beginnen? Ontdek dan de startersgids van VLAIO. Je vindt er oefeningen, tips, checklists, templates, canvassen en heel wat inspiratie om je op weg te helpen in de wondere wereld van het ondernemen.

Is jouw idee haalbaar?

Wil je weten of je van je idee kunt leven? Doe dan zeker onderzoek naar de haalbaarheid ervan. Hoe? Onderzoek de markt en kijk eens naar de aanpak van jouw concullega's. Bepaal jouw sterktes en zwaktes en welke locatie voor jou het meest geschikt is. Denk ook eens na hoeveel kapitaal je nodig hebt om de zaak op te starten en draaiende te houden.

Het Startkompas van VLAIO is de ideale tool om deze haalbaarheid te onderzoeken. Neem dus zeker een kijkje op deze pagina. Wil je je idee graag nog eens met ons aftoetsen? Maak een afspraak.

Wie kan een onderneming starten?

Om zelfstandig te worden moet je meerderjarig zijn, burgerrechten genieten én handelsbekwaam zijn.
Let op: Niet alle nationaliteiten kunnen zomaar een onderneming opstarten. Voor burgers uit de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, Ijsland en Zwitserland zijn er geen beperkingen.
Ben je van een ander land afkomstig? Dan moet je over een verblijfsvergunning én een beroepskaart beschikken. Alle informatie over de beroepskaart kan je vinden via de website van het Agentschap voor Integratie en Inburgering.

In Vlaanderen heb je geen attest bedrijfsbeheer en beroepskennis meer nodig om een eigen zaak op te starten. Voor bepaalde beroepen heb je wel nog steeds een erkenning nodig (advocaat, arts, boekhouder, enz).

Heb je reeds een faillissement achter de rug met een vorige zaak en wil je een nieuwe opstarten? Dat is geen probleem. Ook na een faillissement kan je een nieuwe activiteit starten. Sinds 1 mei 2018 krijgen failliete ondernemers meer kansen om na een faillissement toch een doorstart te maken. Via deze link kan je hierover alle informatie vinden.

Je statuut als zelfstandige

Als zelfstandige ben je verplicht je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. De aansluiting houdt in dat je onder het sociaal-fiscale statuut van een zelfstandige valt. Daaruit vloeien bepaalde rechten en plichten. Onderstaande statuten bestaan:

Heb ik vergunningen of toelatingen nodig?

Afhankelijk van het type onderneming dat je wil starten, heb je mogelijk bepaalde vergunningen of toelatingen nodig. Controleer welke regels en vereisten van toepassing zijn op jouw bedrijf en zorg ervoor dat je deze op orde hebt voordat je begint.

Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar je toekomstige zaak verbouwen, muziek afspelen, alcoholische drank schenken/verkopen, je openingsuren kiezen, uitstallingen op het openbaar domein plaatsen, enz.

Neem dus zeker een kijkje op onze pagina regelgeving & vergunningen. 

Heb ik recht op subsidies of financiering?

Ben je op zoek naar financiering of vraag je je af of je recht hebt op een subsidie, neem dan zeker een kijkje op de pagina subsidies & financiële ondersteuning.

Wat is voor mij een geschikte locatie?

Het succes van jouw zaak is erg afhankelijk van zijn ligging. Ben je op zoek naar een pand in het centrum, een winkel langs een van de belangrijkste toegangswegen of een stuk grond waarop je een nieuwe vestiging wilt realiseren? Meer info vind je hier.

Hoe kan ik mijn onderneming opstarten?

Heb je voorgaande stappen doorlopen en ben je klaar om uit de startblokken te schieten?

Bekijk de 7 stappen

Nog vragen, opmerkingen of suggesties?

Contacteer ons via info@economischhuis.be, 059 24 23 00 of maak een afspraak.


Maak een afspraak